Tapai ubi adalah antara makanan kegemaran di dalam masyarkat Melayu. Hasil kajian yang dijalankan oleh Pensyarah Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia Dr Latifah Saiful Yazan mendapati tapai ubi juga mampu mencegah kanser kerana ia mengandungi bahan bakteriosin sejenis protein yang terhasil melalui proses penapaian.
Bakteriosin menunjukkan tindak balas positif ke atas aktiviti anti kanser, namun mendapati ia tidak bertindak untuk menyembuh atau membunuh sel-sel kanser.
Kajian awal menunjukkan bahawa bakteriosin berpotensi mencegah penyakit kanser termasuk payu dara, servikal, ovari dan leukimia.
Kajian yang dijalankan bersama dengan Prof Madya Dr Raha Abdul Rahim telah melalui beberapa kajian terhadap bakteriosin dan mendapati ada aktiviti anti mikro yang menunjukkan bakteriosin boleh membunuh mikroorganisme tertentu seperti pathogenic micro organism yang menyebabkan kanser.
Tulisan ini dipetik daripada majalah Jelita, Mac 2005
No comments:
Post a Comment